Rudi Jansen 25-01-2023

Helmplicht elektrische fiets 2023?

De vraag waar menig e-biker nog net niet wakker van ligt is de helmplicht. Is ie er nou wel of niet? Komt de helmplicht er? Wij leggen de huidige regelgeving in de blog aan je uit.

Helmplicht elektrische fiets 2023?

Helmplicht in 2023

Met ingang van 1 januari 2023 is er een nieuwe wet op helmplicht. Die geldt niet voor e-bikers. De helmplicht die is ingegaan geldt voor snorfietsen. Letterlijk zegt de rijksoverheid op hun website het volgende:

 

”Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.”

 

De helmplicht schrijft een goedgekeurde speed pedelec helm of goedgekeurde bromfiets helm voor. Een speed pedelec helm herken je aan de NTA 8776:2016 norm. Een bromfietshelm herken je aan een cirkel met de hoofdletter E erin, dan voldoet het aan de Europese ECE-norm. Achter de E staat het cijfer van het EU-land, voor Nederland is dat een 4.

Verder verandert er niets aan de regelgeving rondom snorfietsen. Een snorfiets mag nog steeds op het fietspad. Waar je wel de weg op moet, wordt aangegeven met een verkeersbord.

 

Bromfietser met helm, E4 keurmerk

 

Helmplicht speed pedelecs

De helmplicht voor speed pedelecs bestond al en blijft ongewijzigd. Lees hier meer over op onze speed pedelec informatie pagina.

Elektrische fiets helmplicht

Voor elektrische fietsen tot 25 km. p/u is er geen helmplicht. Er zijn wel al petities geweest dit wel in te voeren, maar tot op heden is dit niet het geval.

Voor- en tegenstanders

Verkeerspsychologen en -instanties benadrukken in verschillende media dat om verschillende redenen de helmplicht er (nog?) niet is. 

Zo wordt onder andere als reden aangegeven dat de stimulans de auto te laten staan daarmee zal worden verkleind. Ook geven specialisten aan dat een helm eventueel uitnodigt meer risico te nemen. E-bikers moeten zich simpelweg bewust zijn van hun snelheid en leren anticiperen op het snelheidsverschil met andere weggebruikers. 

Anderzijds zijn veel artsen het niet eens met de regel dat een speed pedelec helm op een snorfiets mag. Een speed pedelec helm wordt door die groep gezien als een compromis tussen een fietshelm en bromfietshelm. Op een speed pedelec lever de bestuurder zelf spierkracht, waardoor men ervan uit gaat de ventilatieopeningen nodig zijn.

 

Abus Pedelec e-bikehelm met NTA 8776 keurmerk

 

Conclusie

Hoe je het ook bekijkt, alles valt of staat met regelgeving en die geeft nu aan dat een helm niet verplicht is. En daarmee uit! Voor je eigen veiligheid is het dragen van een fietshelm natuurlijk altijd een goed idee, het is niet verboden. 

Kijken we naar landen om ons heen, dan is het dragen van een fietshelm normaal. En in Nederland zie je gelukkig alle sportieve fietsers tegenwoordig ook al met helm rijden, de wielrenner of mountainbiker zonder is helm is tegenwoordig gelukkig een uitzondering.