E-bike Keuzehulp?>

E-bike Keuzehulp

Ontdek welke elektrische fiets het best bij jou past aan de hand van onze keuzehulp e-bikes.

Welke e-bike past het beste bij mij?

De elektrische fiets is niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Maar er zijn veel verschillen. Op deze pagina beschrijven we de verschillende soorten e-bikes, motorplaatsing en andere keuzeopties. In de beschrijving linken we door naar verdiepende pagina’s, om nog verder in de informatie te kunnen duiken.

Verschillende soorten elektrische fietsen

Om een goede keuze te kunnen maken is het goed eerst na te denken over het doel dat je voor ogen hebt. Fiets je er vooral mee in de stad, of wil je juist veel ritten buiten de stad maken? Daarbij hoort ook de keuze voor de geometrie die het comfort bepaalt. Wil je een sportieve zit, of meer rechtop? Wil je snel op je werk zijn met een speed pedelec, of is ondersteuning tot 25 km/u genoeg voor je?

We verdelen ons assortiment grofweg in de volgende categorieën:

Plaatsing van de motor

De motorplaatsing is een belangrijke keuze in het proces, maar de keuze wordt al steeds meer beperkt omdat de meeste e-bikes tegenwoordig een middenmotor hebben.

Middenmotor
Een middenmotor is doorgaans het betrouwbaarst en krachtigst. Daarnaast verdeelt een middenmotor het gewicht van de fiets het best, waardoor het geheel stabiel is.

Achterwielmotor
De keuze voor een achterwielmotor gaat meestal gepaard met de keuze voor een sportieve en/of lichte fiets. De minimalistische hybride e-bikes en sportfietsen met ondersteuning vallen onder deze categorie.

Voorwielmotor
Een voorwielmotor komt steeds minder voor. Zo’n voorwielmotor is bedoeld voor ritjes in de stad. Deze fietsen behoren veelal tot het instapsegment e-bikes. De verdeling van het gewicht van deze fietsen ligt voorop en is niet ideaal voor de stabiliteit en stuurgedrag.

Type frame

De keuze voor framesoort hangt voornamelijk af van persoonlijke voorkeur. Van oudsher kennen we herenfietsen met een bovenbuis en damesfietsen met een lage instap. Daartussenin is nog een categorie die we in ons assortiment meestal “unisex” noemen, andere benamingen daarvoor zijn “mixed” of “step-thru”.

Deze klassieke verdeling doet niet volledig recht aan de specifieke eigenschappen. Vooral de term “dames” is wat achterhaald. Zoek je, ongeacht je geslacht, een fiets om makkelijk op- en af te stappen voor een vertrouwd gevoel, dan kom je veelal uit bij een “dames” model. Wij hebben daar dan ook een aparte categorie “elektrische fietsen met lage instap” voor ingericht. Laat je dus niet misleiden door de titel “dames” bij een fietsmodel!

Accu keuze

Zowel de plek van de accu als de grootte van de accu is een keuze aspect in het proces voor jouw ideale e-bike.

Accupositie
Wij de verdelen de accupositie in 5 mogelijkheden:

• Geïntegreerd in het frame | De meest populaire keuze | beste gewichtsverdeling
• In de bagagedrager | Makkelijk uitneembaar | houdt het frame slank
• Achter de zitbuis | Komt voor bij vouwfietsen | tevens goede gewichtsverdeling
• Op het frame | Vooral nog bij transportfietsen en soms nog bij reguliere e-bikes
• Dubbele accu | Voor extra groot bereik | meestal 1 geïntegreerde en nog een extra accu

Accugrootte
Bij accugrootte hebben we het over wattuur, afgekort in Wh. Hoe hoger dit getal, hoe groter je actieradius. Echter is de actieradius dan wel weer afhankelijk van de motor en de ondersteuningsstand die je gebruikt, totaalgewicht van de fiets inclusief berijder en de weers- en ritomstandigheden.

Tegenwoordig worden meestal accu’s van 500Wh of groter geplaatst. Bosch kent inmiddels 800Wh accu’s en met een dubbele accu kun je al richting de 1500Wh.

Schakelen en onderhoud

Schakelen en onderhoud gaat zo’n beetje hand in hand. Wil je weinig of geen onderhoud hoeven plegen? Dan is de keuze voor een e-bike met naafversnellingen de beste keuze.

Wil je veel in de heuvels fietsen, dan heb je een groot bereik nodig en een zo licht mogelijk fiets. In dat geval is de keuze voor derailleurversnellingen logischer.

Naafversnellingen
Een versnellingsnaaf bevindt zich goed afgedicht in de naaf van het achterwiel. Daar komt geen stof, vuil of water, zodat het schakelmechanisme niet aangetast wordt. Shimano kent met Nexus de meest bekende versnellingsnaaf en die is er in 3, 5, 7 of 8 versnellingen. Shimano Alfine is een iets luxere keuze en is als 8- of 11-speed beschikbaar.

Daarnaast is er nog de traploze naaf van Enviolo die niet klikt maar eigenlijk een min of meer oneindig bereik heeft. Daarmee zit je nooit tussen 2 versnellingen in te twijfelen.

Derailleurversnellingen
Dit mechanisme kent het grootste bereik.* Ideaal voor sportieve ritten en ritten op glooiend terrein.

Elektronisch schakelen
Elektronisch schakelen kennen we vooral bij sportfietsen, maar is ook op een e-bike beschikbaar. Shimano en Enviolo hebben elektronische schakelsets die je herkent aan de benaming Di2 (Shimano) en Automatiq (Enviolo). Elektronisch schakelen is duurder dan mechanisch schakelen.

*Pinion kent een nog groter bereik, maar wordt heel specifiek en weinig toegepast. Lees meer over Pinion op de Pinion-pagina.

Riem- of kettingaandrijving

De keuze voor een riem of ketting is meestal ook een keuze voor wel of geen onderhoud. Een riemaandrijving gaat aanzienlijk langer mee dan een ketting en behoeft geen onderhoud of smering met olie. Zo’n riem gaat alleen samen met naafversnellingen, nooit met derailleur.

Een kettingaandrijving kan zowel bij naaf- als derailleurversnellingen. Een e-bike met naafversnellingen en een ketting kan met een dichte kettingkast die de ketting beschermt. Een e-bike met derailleurversnellingen kan alleen met een open ketting, waardoor je daaraan meer onderhoud moet plegen.

Prijsklasse

Bij Broekhuis Fietsen hebben we elektrische fietsen in een breed segment en met uiteenlopende prijzen, grofweg tussen de € 1.500 en € 10.000.

De keuze voor bepaalde kenmerken bepaalt mede de prijs. Een bagagedrageraccu is over het algemeen goedkoper dan een geïntegreerde accu. Hoe groter de accu, hoe duurder de e-bike. Hoe groter de kracht van de motor is, hoe duurder de e-bike wordt. Daarnaast bepaalt ook het versnellingsapparaat mede de prijs. Het is daarom niet voor niets dat we prijs als laatste in de keuzehulp plaatsen. Het is makkelijk gezegd en we begrijpen dat prijs een bewuste keuze is, maar laat je zeker niet alleen leiden door een prijskaartje.

Kom proefrijden

In onze winkels helpen de verkoopadviseurs graag om de juiste e-bike voor jou te vinden. Niet alleen de hiervoor genoemde keuzes, maar ook de juiste framemaat en de afstelling van de fietsen bepalen jouw fietsplezier.

Koop je een elektrische fiets in onze webshop, maar wil je daar toch graag naar laten kijken om de juiste afstelling te vinden van zadelhoogte, stuur en stuurpen? Maak dan een afspraak in de dichtstbijzijnde winkel en we helpen je graag!

E-BIKES?>
Ontdek onze

E-BIKES

Alle e-bikes