Er zijn verschillende soorten fietsvakanties. Voor ieder type fietsvakantie overweeg je andere keuzes. Die keuzes helpen we je in een drieluik te maken. In dit eerste deel beschrijven we de fietsvakantie met bepakking.
Fietsvakantie met bepakking
In deel 1 van het drieluik over fietsvakanties, geven we je informatie over fietsvakantie met bepakking. Maar voordat we dat doen, eerst de uitleg over het onderscheid in de drie typen fietsvakantie die we beschrijven.
1. Fietsvakantie met bepakking | Fietsen met een robuuste trekkingbike, waar ook ter wereld. Op fietsvakantie met een fiets met lowride, bagagedrager, spatborden, enz.
2. Bikepacking | Gericht op de hedendaagse gravelscene. Racefietsen, gravelbikes en MTB’s waarop je vele bikepackingtassen kunt bevestigen.
3. Fietsvakantie met bagagevervoer | Je fietst van A naar B en jouw bagage wordt voor je vervoerd. Zo'n reis is veelal georganiseerd door een speciale reisorganisatie.
Wat is een fietsvakantie met bepakking?
Fietsvakantie met bepakking is een fietsreis waarbij je al je benodigdheden meeneemt in verschillende tassen die je op je fiets pakt. Je overnacht dagelijks op een andere plek om uiteindelijk een ronde te fietsen, of naar een eindpunt te komen. Voor zo'n fietsreis zijn speciale trekkingfietsen ontwikkeld. In onze blog over de beste vakantiefietsen lichten we de merken en types verder toe.
Surfend op internet kom je in alle uithoeken van de wereld terecht als je meer wilt lezen over de ware globetrotters op de fiets. Alee Denham is een bekend voorbeeld. Deze Australische man trekt op zijn Koga WorldTraveller werkelijk de hele wereld over en schrijft daarover. Hij geeft daarnaast tips over bepakking, reserveonderdelen, enzovoort.
Een mooi verhaal is "Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde". De titel laat niets aan de verbeelding over. En waarom benoem ik dit? Omdat in dit verhaal een fietstocht wordt gemaakt op een fiets die juist niet voldoet aan de hedendaagse fietsvakantie maatstaven. Los van alle romantiek in het boek, is de pure fietsreis tussen de regels door een voorbeeld van hoe het niet op het allercomfortabelst zou moeten.
Waarom kiezen voor een fietsvakantie?
Omdat het ontzettend veel vrijheid geeft. Of je nou kiest voor een fietsvakantie naar de andere kant van de wereld om andere culturen te ontdekken, of de reis van je voordeur naar Zuid-Duitsland. De vrijheid is ongekend. Neem de tijd om lekker te toeren, geniet van de natuur en voel de wind door je haren.
Er zijn natuurlijk tal van andere redenen te verzinnen, die allemaal meer of minder betrekking hebben op jouw keuzes. Voor het milieu is het ook beter, geen uitlaatgassen. Daarbij hoef je nooit te tanken, aan te sluiten in de file, parkeerplek te zoeken, enzovoort. Om verder nog maar te zwijgen over de boost voor je gezondheid. Lekker de hele dag in beweging! Wat zul je ook genieten van je welverdiende nachtrust aan het eind van de dag.
Waar slaap je tijdens een fietsvakantie?
Afhankelijk van de route en bestemming kun je kiezen voor verschillende opties. Als je echt minimalistisch te werk gaat, neem je ook kookgerei en overnachtings materialen mee. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor hotel- of hostelovernachtingen. In beide gevallen ben je redelijk vrij in je planning. Bijna overal is wel een ho(s)tel te vinden waar je de nacht kan doorbrengen. Dit hoef je niet per se te boeken van tevoren. Ga je liever voor safe, dan plan je de route al iets gedetailleerder en regel je ook alvast de overnachtingen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
Let wel op dat je niet in alle landen zomaar in het wild mag kamperen. Bekijk dus van tevoren wel goed of je dat minimalistische wel mag ondernemen. Echte avonturiers zouden het aandurven op een privéterrein bij bijvoorbeeld een boer te overnachten. Maar een officiële camping of kampeerplaats is natuurlijk ook altijd een optie.
Hoe bereid ik een route voor?
Je kunt ouderwets een standaard op je stuur monteren met daarin de kaart van de omgeving waar je bent, lekker old school. Maar anno nu is het natuurlijk logischer te navigeren middels een smartphone of met een navigatiesysteem voor de fiets. Het is wel zo handig enigszins een eindpunt in gedachten te hebben en te bedenken hoe lang je er ongeveer over wilt gaan doen. Zo kun je etappes voorbereiden.
Er zijn verschillende apps voor de smartphone waarmee je routes kunt samenstellen. Komoot is er zo één. Maar de meest geschikte app is ook afhankelijk van de locatie waar je fietst. Blijf je in Nederland, dan is Fietsknoop een optie. Route.nl, RidewithGPS, BikeGPX, Mapout en Strava zijn andere voorbeelden. Er zijn tal van apps die geschikt zijn om routes zelf te maken of te laten plannen voor je. Google Maps is natuurlijk ook gewoon een optie.
Wil je je smartphone bevestigen op het stuur dan heeft bijvoorbeeld SP Connect daar veel mogelijkheden voor. Zowel universele oplossingen voor je telefoon, als bevestigingen op het stuur of op de stuurpen. Advies nodig? Kom naar onze winkel in Almelo of Enschede.
Welke fiets is geschikt voor fietsvakantie met bepakking?
Een vakantiefiets of trekkingfiets is gemaakt om lange dagen mee reizen. Ze zijn voorbereid op veel bagage, verschillende omstandigheden en ze zijn robuust. Zo'n trekkingfiets is van alle gemakken voorzien, inclusief de mogelijkheid een USB-charger te monteren om je smartphone bij te laden tijdens het fietsen. Een vakantiefiets is - net als alle fietsen - te verkrijgen met verschillende versnellingssysteem en met ketting of riem. De keuze die je maakt, ligt grotendeels ook aan de bestemming die je kiest. Lees onze blog over de beste vakantiefietsen voor meer info.
De betere merken hebben de optie om de fiets naar eigen wens te configureren. Wil je wel of geen lowrider, een extra bidonhouder, wil je de tassen al passend en behorend bij de fiets, een voorgemonteerde mini-vloerpomp, een gebogen of liever een recht stuur en ga zo maar door. En die net genoemde USB-lader kan per merk verschillen, veelal kan die op de bovenkant van het balhoofd. Maar check ook onze blog over accessoires voor je fietsvakantie, waarin we alles gedetailleerder toelichten.
Er zijn een aantal merken en modellen die uitermate geschikt zijn voor fietsvakantie met bepakking. De Koga WorldTraveller is al jaren een enorm populaire fiets voor verre vakanties. Ook de fietsen van Idworx en Santos zijn volledig voorbereid als vakantiefiets. Lees onze blog met de beste vakantiefietsen om alle merken en modellen te bekijken en om te zien wat volgens ons de beste trekkingbike is.
Wat heb je nodig voor een fietsvakantie met bepakking?
Veel bagagemogelijkheden, daar zijn fietsen uit onze blog over de beste vakantie fietsen al op voorbereid. Bij een fietsvakantie neem je alleen de meest noodzakelijke bagage mee. En afhankelijk van je overnachtingen heb je meer of minder nodig. Neem je namelijk een tentje en slaapzak mee en ga je dus echt all-the-way met je fietsvakantie, dan zul je iedere centimeter van je fiets moeten benutten voor opbergmogelijkheden.
Daarnaast moet je denken aan alles wat je reis veraangenaamt of in elk geval niet onnodig minder leuk maakt. Reservemateriaal, bandenplaksetjes, (regen)kleding en navigatie of in elk geval de mogelijkheid daartoe. Lees onze blog over accessoires voor je fietsvakantie voor meer info en een paklijst.