Rudi Jansen 08-06-2023

SRAM Eagle T-Type Transmissie | Nieuw en baanbrekend

De eerste mountainbike met de nieuwe SRAM XX AXS T-Type Eagle Transmission groepset staat in onze winkel. SRAM lanceerde begin dit jaar hun nieuwe aandrijvingen met de officiële benamingstoevoeging: T-Type. De nieuwe mountainbikegroepsets zullen later dit jaar meer en meer op nieuwe fietsen de winkels en consumenten bereiken. Wij introduceren het alvast in deze blog.

SRAM Eagle T-Type Transmissie | Nieuw en baanbrekend

Belangrijkste ontwikkeling

De belangrijkste ontwikkeling is het feit dat deze XX SL, XX en X0 Eagle AXS aandrijving zonder derailleurhanger komen. Dit derailleurhangerloze patent heeft de naam T-Type gekregen. Deze achterderailleur wordt direct op het frame bij de achteras bevestigd en kent enkele grote voordelen.

 

SRAM Eagle Transmission is oersterk

 

Robuust

Deze nieuwe bevestigingsmethode is oersterk. Doorgewinterde mountainbikers herkennen de volgende situatie waarschijnlijk als geen ander. Je crost over de smalle trails, maar door het mulle zand ben je iets te enthousiast een bocht ingestoven. Het gevolg, jij en je fiets liggen verstrengeld met de natuur naast de baan. Je bent ook nog eens op de aandrijfzijde beland en je derailleur hangt in je spaken.

Dit gebeurt dus niet meer met de direct mount montage van de nieuwe T-Type derailleurs. Sterker nog, SRAM bewijst zelf de stevigheid door een van de medewerkers op de derailleur te laten springen.

Deze transmissie maakt daarnaast gebruik van een zogenoemd Magic Wheel. Mocht er iets in je derailleurwieltje blijven steken, dan zorgt dit systeem dat je ketting gewoon blijft draaien.

Ten slotte is ook de derailleur extra beschermd met plaatjes die in geval van impact schade voorkomen.

 

SRAM Eagle Transmission is betrouwbaar en krachtig

 

Betrouwbaar

Door de bevestiging in het verlengde van de achteras is het systeem extreem sterk. Zelf de grootste krachtsexplosies in de sprint kan het aan, en dan kan er zelfs nog opgeschakeld worden onder die belasting. Dat schakelen onder belasting komt door de X-Sync technologie van de cassette. Software en hardware communiceren met elkaar tijdens het schakelen en de Retimed Shift Routes zorgt er samen met X-Sync voor dat de ketting altijd op de perfect positie ligt. Cassette Mapping noemt SRAM dit. Het komt er in het kort op neer dat de SRAM engineers een pauze van milliseconden hebben ingelast voor de derailleur om de ketting de tijd te geven van het ene naar het andere tandwiel te verplaatsen.

 

SRAM Eagle Transmission is gemakkelijk te plaatsen

 

Gemakkelijk

De achterderailleur hangt altijd recht. De derailleur hangt in dezelfde relatieve positie ten opzichte van de cassette, in welke versnellingj e ook rijdt. Daarnaast zijn er geen aanpassingen nodig, er zijn simpelweg geen verstelschroeven meer.

T-Type aandrijving is grotendeels te vervangen. Losse onderdelen kunnen vervangen worden. Je hoeft dus geen hele nieuwe derailleur te kopen in het geval er toch vervanging nodig is.

T-Type ontwikkelingen

Voordat de T-Type aandrijving gelanceerd werd, heeft SRAM in 2019 al de UDH, Universal Derailleur Hanger op de markt gebracht. Dit systeem zorgde er destijds voor dat iedere standaard ontwikkelde fiets met één en dezelfde ophangsysteem voor de derailleur werkte. Dit systeem werkt door het in de opening van de achteras van de fiets te plaatsen.

Deze plek is dezelfde waar nu ook het nieuwe T-Type systeem wordt geplaatst. Slim!

 

SRAM GX Eagle Transmission T-Type

 

Uitwisselbaar

T-Type onderdelen werken niet samen met niet T-Type onderdelen. Dat betekent dat je met dit nieuwe systeem geen onderdelen van je oudere aandrijving kunt hergebruiken. SRAM staat bekend om de grote mate van uitwisselbaarheid van onderdelen, maar dat geldt dus bij deze innovatie in mindere mate. Aan de andere kant zijn T-Type onderdelen wel weer onderling uitwisselbaar. Trek spreekt uit dat in de loop van de tijd alle mountainbikes met SRAM T-Type transmissie zullen krijgen. Dat zal in onze verwachting ook voor andere merken gelden. Trek heeft zelfs al een mountainbike met GX Eagle T-Type op de markt, dus ook in het "lagere" segment komt T-Type beschikbaar.

Onveranderd

Enkele zaken zijn daarnaast nog hetzelfde gebleven. Bij robuustheid werd al geschetst dat in geval van impact de derailleur niet in je spaken terecht komt. We kenden bij het AXS-systeem al de overbelastingskoppeling, waarbij de motor en versnellingsbak worden uitgeschakeld bij harde schokken. Daarna schakelt het ook zelf weer in naar de oorspronkelijk positie. Dit systeem blijft ook bij het nieuwe T-Type systeem.

Ook uitwisseling van AXS-controllers met andere AXS-systemen blijft onveranderd.

 

SRAM XX Eagle T-Type Transmission groepset

 

 

T-Type onderdelen

T-Type werkt dus met “eigen” onderdelen. Dat wil zeggen dat de aandrijving bestaat uit: Derailleur, crankset, cassette en ketting.

Derailleur

De Eagle Transmission derailleur is de basis van het scherpe en verfijnde schakelen onder kracht. Het elektronische systeem is via de AXS app in te stellen. Het bevat beschermingsplaatjes, een Magic Wheel en overbelastingskoppeling. Schade is dus bijna uitgesloten.

Crankset

De crankset bevat beschermingsplaten aan de boven- en onderzijde die verwijderbaar zijn. De Eagle Tranmission kan met een crank met vermogensmeter en zonder vermogensmeter. Altijd Eagle, dus een enkel blad.

Cassette

Eagle Transmission, T-Type, cassettes zijn ontworpen met X-Sync. Beter schakelen onder kracht! Dit systeem grijpt eerder in de ketting dan traditionele kettingen, doordat het hoge vierkante tanden heeft.

Ketting

De zogenaamde flat-top ketting wordt nu ook bij mountainbike aandrijving geïntroduceerd. Niet helemaal hetzelfde als in de gravel- en racefiets series wordt gebruikt, maar de gedachte is dezelfde. De unieke platte bovenkant maakt het geheel steviger dan de traditionele kettingen. Daarnaast bevordert het ook de schakelprestaties.

 

SRAM X0 Eagle T-Type Transmission groepset

 

 

XX SL – XX – X0

Er zijn drie smaken in de Eagle Transmission, die weldra op de markt zullen verspreiden.

XX SL: de lichtste en best presterende groepset. Voor de wedstrijdrijders.
XX: de sportieve groepset
X0: de best betaalbare uitvoering
GX: alle trails, iedere dag

Op welke mountainbikes zit al de Eagle Transmissie?

In onze winkel was de Cannondale Scalpel HT LAB71 de eerste fiets met XX Eagle AXS-transmissie. Er zullen ongetwijfeld snel fietsen volgen. Zowel Trek als Cannondale hebben hun fietsen er al mee uitgerust. Giant heeft ook op in ieder geval de nieuwste Anthem Advanced Pro al XX Eagle AXS gemonteerd.

Op onze website kun je filteren op groepset. Zo zie je in één oogopslag direct de mountainbikes met de groepset die je zoekt.

 

SRAM Eagle Transmission video

We hebben je alles uitgelegd, maar we snappen ook dat een video duidelijker is. SRAM maakte onderstaande video met heldere uitleg over hun Eagle Transmission.

 

 


 

SRAM?>

SRAM

Bekijk alle info over SRAM.

Naar SRAM info