Als aanvulling op ons drieluik over verschillende soorten fietsvakantie, bespreken we bijna vanzelfsprekend ook graag wat de beste vakantiefietsen zijn. In deze blog zetten we de drie merken uit ons assortiment uiteen. Daarnaast bespreken we de verschillende soorten versnellingssystemen én beschrijven we welke specificaties mogelijk dan wel nodig zijn.
De beste vakantiefietsen
Er is eigenlijk niet zomaar 1 beste vakantiefiets, maar dat had je wellicht al wel verwacht. De beste zijn, hangt van verschillende factoren af. Met name de factor 'doel' is heel belangrijk. Voor welk doel en welke bestemming je de fiets gaat gebruiken is de eerste overweging voordat je gaat aanschaffen.
Blijf je in Nederland en ga je geen bergen over? Dan heb je al hele andere keuzes te maken dan wanneer je Zuid-Amerika wil doorkruisen. Daarom eerst een korte beschrijving over de verschillende versnellingssystemen en wanneer welk systeem het best tot z'n recht komt.
Versnellingssystemen voor vakantiefietsen
Trekkingfietsen zijn er net als andere fietsen met verschillende schakelsystemen. Zowel met derailleur, naaf- als bracketversnellingen. Ieder systeem met zijn voor- en nadelen. En afhankelijk van het doel kies je liever het ene systeem dan voor het andere.
Derailleurversnellingen
Derailleurversnellingen kennen we vooral van de merken Shimano, SRAM en Campagnolo. Shimano is daarbij wereldwijd de meest gebruikte. De derailleur zorgt ervoor dat je ketting op een lichter of zwaardere krans terecht komt. Dit systeem kan elektronisch en mechanisch zijn. Op trekkingbikes zien we vooral de mechanische variant.
Er altijd sprake van een achterderailleur, soms ook van een voorderailleur. Heeft men het over 1x11-speed, dan bedoelt men dat er 1 tandwiel voor is gemonteerd (en dus geen voorderailleur, want het hoeft daar niet geschakeld te worden) en 11 tandwielen aan de achterkant (de cassette).
Trekkingbikes met derailleurversnellingen hebben meerdere voordelen. Het grootste voordeel is dat het hele systeem makkelijk bereikbaar en vervangbaar is. Als je een beetje handig bent kun je bijna overal op de wereld vervangende onderdelen krijgen en monteren. Een ander voordeel is dat het in de bergen makkelijk is. Je hebt een groter bereik dan met de meeste naafversnellingen en je kunt doortrappen tijdens het schakelen. Fiets je bergop met 10% dan wil je je benen niet stilhouden. Een derailleursysteem vergt daarentegen ook weer meer onderhoud en is slijtage gevoeliger.
Meer info over derailleurversnellingen? Bekijk onze pagina over versnellingssystemen.
Naafversnellingen
Een versnellingsnaaf is de naaf in de achteras van de fiets. In de naaf zit een systeem met tandwieltjes die zorgt dat je wiel ten opzichte van de omwentelingen die je trapt vaker of minder vaak rond gaat. De meestgebruikte versnellingsnaven in stadsfietsen en e-bikes zijn de Shimano Nexus naven. Maar voor een trekkingbike wordt vaker gebruik gemaakt van Rohloff naven.
Rohloff naafversnellingen
Rohloff heeft een versnellingsnaaf, Speedhub, met 14 versnellingen. Rohloff staat bekend om lichtheid, die unieke 14 versnellingen en daarmee een groot bereik van wel 526%. Dat betekent dat het verschil tussen grootste en kleinste verzet groot is en dat je een breed bereik hebt. Doordat het 14 versnellingen zijn, zijn de tussenstapjes vrij klein.
Lees meer over Rohloff naafversnellingen.
Bracketversnellingen
Het versnellingssysteem in de bottom bracket - ook wel trapas - is een systeem die ook veel wordt toegepast in vakantiefietsen. Wij kennen daarin het systeem van Pinion. Pinion is ontwikkeld door oud-werknemers van Porsche. Grofweg zou je het een Porsche-versnellingsbak voor de fiets kunnen noemen.
In vergelijking met de Rohloff naaf is het bereik nóg groter. De grootste en kleinste versnelling is groter en kleiner. Dat is wel afhankelijk van het type Pinion. De meestgebruikte is de C1.12, met 12 versnellingen en 600% bereik.
Lees meer over Pinion.
Elke systeem een eigen doel?
Het belangrijkste is te bedenken of je de echte heuvels en bergen op wilt zoeken. Dan zijn derailleurversnellingen het best. Blijf je meer op het vlakke dat zul je voors en tegens moeten afwegen.
Wil je meer weten over schakelsystemen en geschiktheid voor de bergen? Lees dan onze blog over e-bike in de bergen, waarbij we ook ingaan op schakelsystemen die voor e-bikes en trekkingbikes hetzelfde zijn.
In bovengenoemde blog hebben we per systeem ook al de voor- en nadelen benoemd.
Riem of ketting aandrijving?
Eerlijk is eerlijk, we zien steeds vaker de trekkingbikes met riemaandrijving. En de reden is simpel. Een riem is oersterk en gaat lang mee. Mocht je echter de bewuste keuze voor een trekkingbike met derailleur maken, dan is een riem geen optie. Riemaandrijvingen gaan alleen samen met naaf- of bracketversnellingen waarbij de aandrijflijn altijd recht ligt.
Koga WorldTraveller
Alee Denham fietst al jaren de hele wereld over op een KOGA WorldTraveller en heeft inmiddels meer dan 100.000 kilometer afgelegd in al die jaren. De WorldTraveller is allereerst een zeer betrouwbare en betaalbare vakantiefiets. Daarnaast zijn Tubus bagagedragers voor en achter standaard gemonteerd. Stabiele remprestaties zijn verzekerd door de hydraulische schijfremmen. Heuvel op, heuvel af is geen probleem met de Shimano Deore XT schakelgroep. Met de naafdynamo is je voor- en achterverlichting altijd goed aangesloten op een “stroombron”. Deze robuuste fiets is standaard met brede Schwalbe Marathon Almotion anti-lek banden geleverd. Deze brede banden zijn gemaakt voor comfort en kunnen tegen een stootje op onverhard terrein.
Koga WorldTraveller Signature
Bij Broekhuis Fietsen zijn wij Koga Signature dealer. Dat houdt in dat je de WorldTraveller als Signature model kunt verkrijgen. Signature wil zeggen dat de fiets te customizen is. Kies bijvoorbeeld voor Rohloff of Shimano schakelsysteem, stuur en bar-ends, met of zonder stuurtas en kies je eigen kleur. Er zijn veel meer opties mogelijk. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op om samen met een ervaren medewerker de opties te bekijken.
Idworx vakantiefietsen
Idworx is ontstaan uit ervaringen van mountainbikers. Wereldfietsers en fietsforenzen. Verschillende modellen maken dat we dit merk zowel onder fietsvakantie als bikepacking beschrijven. Met name de BLT modellen scharen zich in het rijtje van bikepackers, met een echte mountainbike geometrie. De trekkingbikes van Idworx zijn grotendeels te customizen. Dat wil zeggen dat je bij ieder type verschillende aanpassingsmogelijkheden hebt. Denk aan de keuze tussen riem of ketting. Versnellingen met derailleur of naafversnelling. Of de optie om meer bagage mee te kunnen nemen met extra bagagedragers.
In principe kies je bij het type fiets al voor het versnellingssysteem. De Grandone heeft een derailleur, de All Rohler en de Easy Rohler hebben Rohloff naafversnellingen en de oPinion heeft het Pinion versnellingssysteem. Ieder met zijn eigen voordelen. Rohloff kent nog weer het verschil tussen ketting en riem, waarbij een riem duurzamer is (maar ook iets duurder). Pinion en Rohloff zijn allebei afgedekte systemen die zeer onderhoudsarm zijn.
Santos vakantiefietsen
Santos fietsen zijn volledig te customizen en volledig e-bike ready. Om jouw perfecte vakantiefiets samen te stellen nodigen we je van harte uit om bij ons een afspraak te maken om samen met jou de fiets naar wens te customizen. We kijken eerst samen jou naar de wensen en welk frame daarbij past. Daarna gaan we de uitvoering bepalen, de versnellingen en aandrijving: derailleur, naaf- of bracketversnelling en de keuze uit riem of ketting. Ten slotte alle onderdelen: van framekleur tot spatborden en van zadel tot bar-ends.
Welke fiets je uiteindelijk ook kiest, 1 ding staat op voorhand al vast: je kiest met een Santos voor een topklasse vakantiefiets. De Santos Travelmaster is in verschillende modellen verkrijgbaar. Daarnaast is er nog de Travel Lite die zich meer op de gebaande paden richt en de SUB die eerder onder de MTB’s te scharen is en daardoor ook bij de bikepackingfietsen benoemd wordt.
Top 5 trekkingbikes
Op basis van vele vakantiefietsers die je voorgingen benoemen we hieronder onze tip-5 vakantiefietsen in willekeurige volgorde. Omdat zowel Koga, als Idworx, als Santos persoonlijk te configureren zijn is het niet makkelijk een exact overzicht te geven. We beperken ons daarom ook tot merk en type. Het kan dus best zijn dat bijvoorbeeld de Santos Travelmaster 3+, de helft met riem is verkocht en de andere helft met ketting. Ook wat betreft schakelsystemen, onderdelen en accessoires kan er veel verschil zijn.
• Koga WorldTraveller
De WorldTraveller is al jaren de ultieme vakantiefiets en dat is onverminderd de status met de nieuwste versie. Op de nieuwste versie monteer je banden tot 72 mm en fiets je met een draagcapaciteit van maximaal 180 kg!
• Santos Travelmaster
Een wéreldfiets, ook voor thuis! De Travelmaster geeft je dagen vol voldoening met een immens gevoel van vrijheid. Deze reisfiets neem jou mee op vakantie, op avontuur, de wereld over.
• Idworx All Rohler
De Idworx All Rohler is een heavy-duty trekkingbike. Een hybride fiets met stevig en stijf frame, brede banden, schijfremmen. Perfect voor lange en afwisselende ritten
• Santos Travel Lite
Lichte, oersterke én strakke allrounder die je overal naartoe brengt. De Santos Travel Lite maakt duizenden kilometers met minimaal onderhoud.
• Idworx oPinion
Een heavy-duty adventurebike met schrijfremmen en een Pionion transmissie in het bracket. De Idworx oPinion is de ideale reisfiets voor alle omstandigheden. Kies voor de BLT (Boulder, Logs and Trees) voor nog meer offroadgemak met MTB-geometrie.