Fietsen met riemaandrijving?>

Fietsen met riemaandrijving

Alles wat je moet weten over fietsen en elektrische fietsen met een riemaandrijving. Beltdrive, riemaandrijvingen, Gates, carbon aandrijving. Zomaar wat benamingen voor min of meer hetzelfde. Wij leggen uit waarom een carbon riem een goede keuze voor jou kan zijn.

Alle fietsen met riemaandrijving

Waarom riemaandrijving op een fiets?

Het grootste voordeel van een riem op een fiets is de levensduur. Een riemaandrijving gaat tot 4x zo lang mee in vergelijking tot een ketting. Met een beetje geluk rijd je tot wel 15.000 kilometer met een riem. Gates benoemt dat een riem 2 tot 3 keer langer meegaat dan een ketting, afhankelijk van het soort riem dat je op je fiets hebt.

Een ander voordeel van een riem is het onderhoud. Een riem hoeft niet gesmeerd te worden, sterker nog, een riem MAG NIET gesmeerd worden. Wel kun je droge siliconenspray gebruiken voor het 'smeren'.  Er blijft geen zooi aan kleven, het kan niet roesten en je krijgt er geen vette handen of kleding van.

Tenslotte zou je het geringe gewicht en het feit dat het stil is ook kunnen meenemen als voordeel in je overwegingen.

Hoe werkt een riemaandrijving?

Riemaandrijving werkt alleen met een fiets zonder versnellingen, naafversnellingen of bij de Pinion bracketversnellingen. Een riem kan namelijk niet zijdelings bewegen zoals het geval is bij een ketting op een fiets met derailleurversnellingen waar de ketting van tandwiel wisselt.

Een carbon riem is gemaakt van kunststof (polyurethaan of ethyleen elastomeer) met koolstofvezel (carbon) injectie. Uitgaande van de info van Gates bestaat de riem uit 4 delen, waaronder een krachtige carbon trekkoord die ervoor onder meer voor zorgt dat de riem niet uitrekt. 

De riem bestaat uit een tandprofiel die precies past op tandwielen die speciaal gemaakt zijn voor riemaandrijving. Die tandwielen zijn er in verschillende groottes, afhankelijk van het gebruik.

 

Nadelen van riemaandrijving

Een riem heeft niet alleen voordelen. Het grootste nadeel van riemaandrijving op een fiets is dat het niet compatibel is met derailleurversnellingen. 

Daarnaast moet een riem goed uitgelijnd worden en het frame van de fiets moet speciaal afgestemd worden op riemaandrijving. Op zich geen nadeel, want je koopt een fiets al met ketting of riem. Maar het houdt wel in dat je jouw fiets met ketting niet zomaar kan ombouwen, mocht je dat willen.

Een riem bestaat uit een geheel, je kunt dus niet zoals bij een ketting een schakeltje verwijderen en weer plaatsen. Als je riem kapot is, vervang je het geheel. En er moet ruimte zijn om de gehele riem te plaatsen.

Welke fietsen hebben riemaandrijving?

Wij hebben veel fietsen en e-bikes met riemaandrijving. Dat betekent ook dat bijna alle merken fietsen met een riemaandrijving hebben. Riese & Müller typeert de fietsen met riemaandrijving meest als Vario of Rohloff, zie je Touring in de naam dan is het altijd met derailleurversnellingen. 

Alle e-bikes met riemaandrijving

Alle fietsen met riemaandrijving

Gates riemaandrijving

De grootste ontwikkelaar van carbon riemaandrijvingen is Gates. Dit merk uit de VS bestaat al sinds 1911 en heeft bijvoorbeeld in 1917 al de v-riem uitgevonden.

In 2007 lanceerden zij het eerste riemaandrijfsysteem op een fiets. In de auto- en motorwereld zijn ze al langer leverancier van riemaandrijvingen. 

Gates heeft in de loop der tijd 4 verschillende types riemen ontwikkeld. ST - CDN - CDC - CDX. Tegenwoordig vind je bijna alleen CDC en CDX riemen met CenterTrack.

Gates CenterTrack

Gates heeft twee soorten riem voor wat betreft de uitlijning. SideTrack en CenterTrack. CenterTrack is de meestgebruikte soort tegenwoordig. CenterTrack riemen hebben in het midden een uitsnede die precies in het midden van het tandwiel vallen. Dit zorgt ervoor dat de riem netjes recht loopt en er niet afloopt.

CenterTrack is op CDX, CDC en tegenwoordig ook op CDN riemen te vinden. Op de foto hiernaast zie je het tandwiel met in het midden de CenterTrack en de riem met de snede in het midden.

Gates CDX - CDC - CDN - SL

CDX | De premium uitvoering van Gates is de CDX-riem. Gemaakt voor de hoogste eisen van sportfietsen en e-bikes. Geschikt voor middenmotoren tot wel 90Nm koppel. 

CDC | Voor veelvuldig gebruik op tourfietsen en e-bikes tot zo'n 50Nm koppel. 

CDN | Voor recreatieve seizoensfietsers die minder kilometers maken, niet compatibel met e-bike motoren.

ST | SideTrack aandrijflijn voor fietsen zonder of maximaal 3 versnellingen. Niet voor e-bikes.

 

Fietsen met riemaandrijving?>

Fietsen met riemaandrijving

Bekijk ze allemaal