Rudi Jansen 02-01-2023

Shimano 105 Di2 | De langverwachte elektronische 105 schakelset

Sinds augustus 2022 is de elektronische variant van de populaire middenrange Shimano 105-serie beschikbaar. Na de update van de Dura Ace set is de 105 Di2 nu voor iedereen beschikbaar. En inmiddels gemonteerd op de eerste fietsen hier bij Broekhuis Fietsen.

Shimano 105 Di2 | De langverwachte elektronische 105 schakelset

Shimano 105 Di2 groepset

Voor de fietsers die niet het maximale eisen van hun materiaal, maar wel vele kilometers willen afleggen en ook zo veel mogelijk willen genieten van goede schakelprestaties was er al de 105 groepset. Na Dura Ace en Ultegra de derde set binnen Shimano racegroepsets en veelgemonteerd door fabrikanten en veelgebruikt door fietsers. 105 staat bekend om de fantastische prijs-kwaliteitverhouding. 

Voor die fietsers is er nu de upgrade naar een nieuwe schakelervaring: 105 Di2. Opnieuw betaalbare topprestaties van Shimano.

 

Shimano 105 Di2 is er!

 

2x12-speed met ideaal schakelbereik

De mechanische variant was er in 11-speed, de nieuwe Di2 met 12 kransjes op de cassette. Dus een groter bereik en daarmee een langere glimlach tijdens beklimmingen. Want het is niet alleen een kransje meer, maar het bereik is ook beter. Er is ruimte voor een crankverhouding van 50-34 of 52-36. 50-34 is standaard gemonteerd. Met de standaard 11-34 cassette is het bereik voor de bergen al zeer goed. Maar moet je echt licht kunnen? Dan kan er een cassette met 36 tandjes worden gemonteerd (CS-HG710-12 met de verhouding 11-36).

Elektronisch schakelen met maximale efficiëntie

12 stappen op de cassette zorgt voor uitstekende efficiëntie. De stappen zijn kleiner dan bij 11-speed, maar je kunt zelfs makkelijker en soepeler schakelen met kracht op de ketting. Niet langer je benen stilhouden als je toch al lijdt en bijna stilstaat op een 11.5% klim in de Dolomieten. 

De voorderailleur kent 2 ondersteuningsmogelijkheden. Handmatig schakelen, of gesynchroniseerd schakelen. In Shimano taal heet dat SEMI-SYNCHRO of FULL-SYNCHRO. Bij de handmatige modus past de achterderailleur zich automatisch aan om grote schakelstappen te voorkomen. In de gesynchroniseerde modus is er volledige samenwerking tussen voor- en achterderailleur om zo de juiste versnelling te geven op het moment dat jij dat nodig hebt. 

De compacte achterderailleur ontvangt het draadloze schakelsignaal van de shifter. In een fractie van een seconde voltooit het motortje in de derailleur jouw opdracht. De derailleur is voorzien van een oplaadpoort en LED-indicatoren. De Bluetooth/ANT+-koppeling maakt contact met je fietscomputer en smartphone. 

 

Shimano 105 Di2 groepset onderdelen

 

Batterij opladen

Een lege batterij verpest je rit. Denk er dus aan deze op te laden. Gelukkig is dat heel makkelijk, zonder de batterij te hoeven verwijderen. Via de oplaadpoort in de achterderailleur laad je de batterij op en ben je klaar voor vele honderden kilometers schakelplezier. De status van de batterij is op te vragen door op het knopje  van de achterderailleur te drukken. De LED-strip geeft vervolgens het niveau aan. 

E-TUBE app - pas je instellingen aan

Met deE-TUBE app kun je je instellingen aanpassen, firmware updaten en nuttige informatie ophalen door een pc met Windows te verbinden met je fiets. Met de E-TUBE app pas je zelf de instellingen van het schakelen aan. Daarin kies je ook voor het hierboven beschreven gesynchroniseerde schakelen. Maar ook het instellen van knoppen en schakelaars is mogelijk in de app.

Gehele aandrijflijn met alle onderdelen

We komen bij het technische deel van de blog. Hier zullen we alle onderdelen van de aandrijflijn nog even langslopen en de belangrijkste punten benoemen. Mocht je denken het belangrijkste al gelezen te hebben? Scroll dan helemaal naar onder, daar kun je doorklikken naar het aanbod fietsen met Shimano 105 Di2.

Crankstel

Een Hollowtech II crankstel met een combinatie van 50-34T of 52-36T is mogelijk. Deze FC-R7100 is er in cranklengtes van 160, 165, 170, 172.5 en 175 millimeter en wordt veelal op basis van een framemaat standaard gemonteerd door een fietsenmerk. HollowTech II technologie staat voor lichtheid en krachtoverdracht. Een holle crankarm die ultralicht is en in deze nieuwste HollowTech is de trapas geïntegreerd met de rechter crankarm om meer stijfheid en gewichtsbesparing te bieden.

Voorderailleur

De FD-7150 voorderailleur biedt gesynchroniseerd of handmatig schakelen, in te stellen via de app. Hierboven beschreven we het al. Deze derailleur biedt ruimte voor een 52T tandwiel. Grootste voordeel van de elektronische variant van de voorderailleur is dat je die niet meer hoeft aan te passen om wrijving te voorkomen. 

Achterderailleur

De RD-1750 heeft zoals al beschreven LED-lampjes en een knopje om de batterijstatus te controleren. De laadpoort bevindt zich ook op deze plek. De derailleur kan een cassette met een grootste blad van 36T kwijt. En het herbergt een Shadow RD mechanisme. Een slank ontwerp achterderailleur dat de derailleur stabiliseert, waardoor deze in Parijs-Roubaix-achtige omstandigheden niet tegen je achtervork slaat. 

 

Shimano 105 Di2 op Trek Domane SLR 6

 

Cassette

De CS-R7100-12 cassette is de 11-34T cassette die met Shimano 11-speed en 12-speed FREEHUB bodies te gebruiken is. Deze cassette heeft de volgende combinatie: 11-12-13-14-15-17-19-21-24-27-30-34T
De CS-HG710-12 HyperGlide cassette is ook een mogelijkheid en komt in 11-36 verhouding met de combinatie: 11-12-13-14-15-17-19-21-24-28-32-36T. Deze cassette is geschikt voor de nieuwe 12-speed en 11-speed racefreewheelnaaf.

Shifters

ST-R7170 Dual Control Shifters - rem- en schakelfuncties in één systeem - voor hydraulische schijfremmen zijn de standaard. Deze draadloze shifters zijn ergonomisch ontwikkeld voor fantastische handeling en comfort. Het remoppervlak is vergroot voor meer remcontrole. Door de draadloze techniek blijft je stuurinrichting netter dan met kabels. De shifters werken op CR1632-batterijen die zo'n 3.5 jaar meegaan). Functies van de knoppen zijn in te stellen via de E-TUBE-app. En wil je reikwijdte wat aanpassen, dan bieden deze verstellers uitkomst. 

Schijfremmen

BR-R7170 hydraulische schijfremmen bieden 10% meer ruimte tussen de remblokken dan de mechanische 105-variant. Flat-mount montage bovenop de achtervork met een laag profiel is ideaal voor racefietsen. Deze R7170 variant met meer ruimte, maakt wiel wisselen makkelijker, geeft stille prestaties en zorgt voor een onderhoudsarm ontluchtingsproces.

Wielset

Niet alle fietsmerken zullen kiezen voor standaard montage van de Shimano wielset, maar ze zijn er wel. De WH-RS710-C32-TL en WH-RS710-C47-TL. Carbon wielsets voor schijfremmen, met een hoogte van respectievelijk 32 mm en 47 mm. TL staat voor tubeless.

 


 

Shimano 105 Di2?>
De eerste fietsen met 105 Di2 zijn er!

Shimano 105 Di2

Trek Domane SLR 6 gen 4 en Cannondale SuperSix Evo zijn de eerste modellen in onze winkel met Shimano 105 Di2. Neem snel een kijkje om te zien of jouw nieuwe fiets erbij zit!

Shop nu!