Rudi Jansen 13-04-2023

Shimano Cues | De nieuwe middenrange groepset van Shimano

Shimano Cues is de nieuwe groepset voor het middensegment van Shimano. Het vervangt daarmee alle 9, 10 en 11-speed groepsets voor de MTB en trekkingfietsen. In deze blog leggen we je uit wat Cues is, waarom het er is en vooral wat de voordelen zijn.

Shimano Cues | De nieuwe middenrange groepset van Shimano

Shimano Cues | Introductie

Cues staat voor Create Unique Experiences. Shimano steekt hiermee in op gebruiksgemak en duurzaamheid van 1 type groepset voor een hele range mogelijkheden. Cues is gebouwd rondom LinkGlide, wat bekend staat om duurzaamheid, soepel schakelgedrag en langdurige prestaties (verderop meer over LinkGlide). Cues richt zich meer op actieve fietsers dan op raceprestaties.

Cues vervangt het gehele middensegment van bestaande groepsets en bestaat uit derailleurs, kettingen schijfremklauwen, cassettes, voorbladen, cranks, remhendels en shifters. Vooralsnog (ten tijde van schrijven 13-04-2023) is er alleen Shimano Cues voor rechte sturen. Voor wielrenfietsen is er dus nog geen Cues beschikbaar. Cues is er daarnaast ook alleen met schijfremmen, niet met velgrem.

 

Shimano Cues groepsets 1x en 2x

 

Welke groepsets vervangt Shimano Cues?

Cues vervangt zoals gezegd het middensegment van zowel de road als offroad groepsets. In onderstaande infographic video is dat het beste te zien.

Kortweg vervangt het de volgende groepsets:
Trekking- / stadsfietsen  | Tiagra – Sora – Claris
Offroad | Deore – Alivio – Acera – Altus

 

Waarom Shimano Cues?

Cues is ontwikkeld voor soepele en vloeiende schakelprestaties en superieur gebruiksgemak. Zowel voor de gebruiker als voor de dealer en fietsenmaker betekent fietsen met Cues minder gedoe. Hoewel Cues over verschillende set-ups bestaat, heeft het eenvoudige compatibiliteit over het hele assortiment. Een 11-speed cassette heeft dezelfde tandkransafstand als een 9- of 10-speed cassette. Ook bijvoorbeeld de derailleurwieltjes, cassettetandwielen en kettingen zijn uniform.

 

Shimano Cues tandkransafstand is gelijk bij 9-, 10- en 11-speed

 

Shimano Cues single- en dubbelspeed

Shimano Cues kent over de hele range mogelijkheden een single en een dubbel crankstel. Dat wil zeggen dat je met Shimano Cues kunt kiezen voor 9-speed, 10-speed en 11-speed en dat allemaal met een enkel of dubbel crankstel. Een enkel crankstel vereenvoudigt jouw fiets- en schakelgemak nog verder, omdat je nog maar één hand nodig hebt voor het schakelen.

Shimano Cues met LinkGlide technologie

Schakelen met Cues staat gelijk aan soepel en betrouwbaar schakelen. Door gebruik te maken van LinkGlide technologie ervaar je minder schokken tijdens het schakelen. Daarnaast zijn de tandjes op de tandwielen zo gevormd dat het langer meegaat.

Vooral e-bikers hebben veel baat bij LinkGlide, doordat het gemaakt is om de krachten van een hoge koppel te verwerken.

 

Shimano Cues LinkGlide cassette beautyshot

 

Shimano claimt dat LinkGlide tot 3 keer soepelere schakelprestaties geeft, doordat de loop van de ketting tussen de tandwielen is verbeterd. Dit vermindert kettingspanning tijdens het schakelen, waardoor het naadloos en met minder schokken gebeurt.

De kracht van LinkGlide zit in het geoptimaliseerde ontwerp van het tandprofiel. Dit profiel geleidt de ketting omhoog en omlaag op de cassette. Het oppervlak van de tanden is hoger en breder, waardoor de ketting een groter contactoppervlak heeft en daardoor minder overslaat. Daarnaast verdeelt het de kracht van de pedalen (en koppel van de e-bikemotor) onder belasting. Zo gaat je cassette ook nog eens langer mee.

Shimano LinkGlide technolgie video

 

Verschillende Shimano Cues series

Shimano Cues komt in 3 series met 9-, 10- en 11-speed. Welke je ook kiest, het wordt altijd aangedreven door een 11-speed ketting. De onderdelen zijn veelal onderling uitwisselbaar. Ook de STEPS E6000 e-bike specifieke ketting past op iedere cassette van Cues.

Shimano Cues U4000: 9-speed
Shimano Cues U6000: 10- of 11-speed
Shimano Cues U8000: 11-speed

 

Shimano Cues U8000 11-speed aandrijving beautyshot

 

Shimano Cues U8000 11-speed serie

Deze 11-speed groepset kan alles aan. Lange trekkingritten en sportief gebruik, gemaakt voor de weg. De gehele set bestaat uit Cues-specifieke onderdelen met U8000 in de naam. Mocht je zelf een sleutelaar zijn, let dan op de 2 verschillende achterderailleurs. De RD-U8000 is voor 1x11-speed aandrijving, de RD-U8020 voor 2x11-speed. Net als alle Cues groepsets past een 11-speed LinkGlide cassette bij deze groepset. CS-LG700-11 zou de meest logische keuze zijn.

 

Shimano Cues U6000 11-speed aandrijving beautyshot

 

Shimano Cues U6000 11- en 10-speed serie

Shimano Cues U6000 biedt 2 verschillende aandrijvingen. 10- of 11-speed. Beide zijn geschikt voor een breed scala aan fietsstijlen, van trails en offroad tot trekking en sportief dagelijks gebruik.
In principe zijn vele onderdelen uitwisselbaar, maar behorend bij de serie zullen er bij de U6000 serie onderdelen zitten met U6000 in de naamgeving. De 10-speed bevat daarachter veelal de toevoeging -10, de 11-speed logischerwijs -11.

 

Shimano Cues U6000 10-speed aandrijving beautyshot

 

Shimano Cues U4000 9-speed serie

Waar het als 1 range wordt gebracht, is U4000 toch neergezet als instapserie van Cues. Recreatieve trails en dagelijks gebruik is waarvoor U4000 is ontwikkeld. Ook weer uitwisselbaar, dus Cues U4000 crankset kan ook met 11- en 10-speed aandrijving worden gebruikt.

 

Shimano Cues U4000 9-speed aandrijving beautyshot

 

Shimano Cues cranksets

De cranksets van alle Cues-series zijn te gebruiken met 9-, 10- en 11-speed aandrijvin. Wel zijn er 3 types crankstijlen binnen de Cues lijn. Hollowtech !!, de holle as voor de meest lichte en prestatiegerichte optie. 2-delige crank (2-piece crank), waarbij de crankarm en bottom bracket geïntegreerd zijn en een vierkant as die beschikbaar is bij de U4000-serie.

 

Shimano Cues crank en bottom bracket types

 

Shimano Cues Di2

Shimano Cues Di2 is beschikbaar bij e-bikes met Shimano STEPS motor uit EP6-serie en geüpdatete EP801 serie. Deze Di2 versie is specifiek voor 1x10- en 1x11-speed aandrijvingen met een RD-U6070 (11-speed) en RD-U6050 (10-speed) achterderailleur met medium kooi. Cues Di2 kent Auto Shift modus, waarmee je automatisch kunt schakelen. Maar handmatig elektronisch schakelen blijft ook een optie.

 

Shimano Cues Di2 met STEPS motor

 

Verdwijnen de bestaande midden segment groepsets helemaal?

Voorlopig niet. Fiets je nu bijvoorbeeld met een Shimano Deore groepset, dan zullen onderdelen de komende jaren nog wel beschikbaar blijven. Shimano onthulde bij de lancering dat het nog 7 jaar zal duren voordat de “oude” groepsets uitgefaseerd zijn.

Wanneer komt Shimano Cues beschikbaar?

Voorlopig zal Shimano Cues langzaam over de markt worden uitgerold. E-bikes met STEPS EP6-serie of EP801 e-bikesysteem zijn al op de markt, maar nog niet bij ons beschikbaar. Shimano meldt zelf dat gedrurende 2023 Shimano Cues fietsen verder worden uitgerold. Wij verwachten dat het wel eind 2023, zo niet begin 2024 wordt voordat volledige Cues afgemonteerde fietsen beschikbaar komt.

Voor nu hebben we wel enkele Riese & Müller e-bikes die een Cues LinkGlide cassette gebruiken. Bijvoorbeeld de nieuwste lichting Riese & Müller Charger4 (GT) Touring modellen, zoals deze Charger4 GT Touring met Kiox 300 display. Door deze e-bikes uit te rusten met LinkGlide cassette bewijst al dat de kracht van LinkGlide min of meer bewezen is.

Overzicht line-up Shimano Cues

Shimano Cues aandrijvingen line-up

 

<strong>Shimano</strong> systemen?>
Meer info over

Shimano systemen

Bekijk onze Shimano merkenpagina met linkjes naar alle Shimano systemen, zoals race en mtb-groepsets en e-bikesystemen.

Naar Shimano