Admin 30-10-2023

Dit zijn de beste tips om plezierig te fietsen in herfst

Met het verzetten van de tijd kun je er niet meer onderuit, de herfst is begonnen. Ondanks dat moeder natuur ons zo nu en dan op een aangename manier laat afkicken van de heftige, maar mooie zomer moeten we niet vergeten dat in Nederland niets zo veranderlijk is als het weer. Voor je het weet sta je weer met je volle gewicht op de trappers om windkracht 10 te overwinnen, terwijl je verregende gezicht als een vlieger achter je aan zweeft. Als het zover is … dan bij jij er klaar voor! Toch?!

Dit zijn de beste tips om plezierig te fietsen in herfst

Er moet gefietst worden

Natuurlijk kiezen we met slecht weer het liefst voor gemak en willen we vermijden dat we met een verregende coupe of make-up uitgelopen tot aan de kin op onze plek van bestemming verschijnen. Alleen hebben we misschien niet steeds een auto voor handen en is openbaar vervoer niet altijd een optie. Onze tweewieler kan dus niet ingevet en klaar voor de winterslaap opgeborgen in de schuur worden. Er moet gewoon gefietst worden en in de volgende 5 stappen zorg jij ervoor dat je veilig de herfst in fietst!

Stap 1: De servicebeurt

Voor je auto is het verplicht, maar voor je fiets en e-bike minstens zo belangrijk; de servicebeurt. Gebruik jij je stalen ros in deze onstuimige periode, check hem dan op de volgende punten:

De banden:
Zorg voor voldoende en een gelijkmatig profiel zodat je minder snel wegglijdt. Ook zorgt iets minder bandenspanning dan normaal voor meer grip op een glad wegdek.

Verlichting:
Zorg voor goedwerkende voor en achter verlichting.

Remmen:
Borstel de remblokjes schoon of vervang deze indien ze te glad zijn geworden. Op een natte band kan de rem gaan slippen.

Kettingkast:
Maak de kettingkast schoon en smeer de ketting.

Algemeen:
Bescherm de moertjes en schroeven tegen roest door ze in te vetten met vaseline. En controleer of het zadel, de trappers en het zadel nog stevig vastzitten.

Zadel: 
Zet je zadel iets lager dan normaal zodat je beter met je voeten bij de grond kunt (Vooral in het geval van gladheid).

Zelf geen zin, tijd of gedoemd met twee linkerhanden? Geen nood! Plan nu nog online een servicebeurt. In de ochtend kun je hier zelfs op wachten en anders is het geen probleem om een leenfiets mee te krijgen.

 

Shimano Service Center Broekhuis Fietsen

 

Stap 2: Zien en gezien worden

De dagen worden korter, het zal grauwer en grijzer worden buiten. Regen of mist zullen eerder regel zijn dan uitzondering. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Voor je eigen veiligheid, maar ook van die van een ander. Check regelmatig of je verlichting nog werkt, draag bij voorkeur lichte kleding in plaats van donkere en zorg ervoor dat je bij de aanschaf van regenkleding rekening houdt met reflecterende delen of strepen. Heb je al regenkleding, maar geen reflecterende delen, dan kun je kiezen voor verlichte armstrips.

TIP: Ken je de fietstassen van Ortlieb High visibility al? Door het lichtgevende reflecterende garen die erin verwerkt zitten zorgen de tassen voor nog meer zichtbaarheid. Tevens fiets jij in stijl met deze sportieve en moderne look!

Stap 3: Alternatieve routes

Vooral als het met bakken uit de lucht dreigt te komen kiezen we vaak voor de kortste of snelste routes. Vaak zijn dit onverlichte en minder goed onderhouden binnendoor weggetjes, bospaden of sluiproutes. Waar jij je glijdend over een nat bladerdek en hobbelend over de gevallen eikels en kastanjes, een weg baant in het pikkedonker. Veiliger is het om te kiezen voor hoofdwegen die doorgaans goed verlicht zijn, vrijgemaakt zijn blad, takken en herfstachtige obstakels en waar gestrooid wordt bij vorst. Als je toch eenmaal de regen of kou moet trotseren dan maakt 5 minuten langer onderweg zijn niet meer uit. Dan kies je voor je eigen veiligheid.

Stap 4: Kom droog en warm over

Je kent het wel; je denkt dat je goed beschermd door de dikke druppels regen fietst. Totdat je er op de plek van bestemming achter komt dat je regenkleding toch niet zo waterdicht bleek te zijn als jij dacht. Met een beetje pech loop je minstens een uur met een nat kruis en natte oksels rond. Meestal weet de regen zich bij de naden zijn weg naar binnen te vinden. Gelukkig is de regenkleding tegenwoordig van steeds betere kwaliteit en ook nog eens een lust voor het oog. Zodat jij droog, warm en hip van A naar B fietst.

Stap 5: Laagjes, laagjes, laagjes

’s Ochtends is het koud, ’s middags warm, kortstondige regenbuien, een waterig zonnetje en onvoorspelbare windhozen. En dat allemaal op één dag. Je neemt natuurlijk niet voor elk weerextreem een setje kleding mee. Dan zijn ‘laagjes’ de ultieme oplossing. Verschillende lagen kleding over elkaar heen zorgen er namelijk voor dat je lichaamswarmte wordt vastgehouden. Het is bijvoorbeeld warmer dan het dragen van een dikke trui. Krijg je het toch te warm dan kun jij je gemakkelijk van je laagjes ontdoen. 

 


 

<strong>10 tips</strong>?>
Je e-bike in de winter gebruiken

10 tips

Om in de winter maximaal van je e-bike te genieten hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet om zowel de levensduur als de actieradius te maximaliseren.

Geef me tips!