Rudi Jansen 03-08-2023

Back to school | Tips en aanbevelingen voor degelijke schoolfietsen waarop jouw tiener gezien wil worden

De overgang naar de middelbare school is een grote stap. Veel scholieren ruilen hun vertrouwde schooltje om de hoek in voor een school op grotere afstand. En niet alleen is die afstand groter en heb je dus een degelijke fiets nodig, je moet ook opeens veel meer bagage met je mee zeulen. En met een beetje geluk mag je naast je boeken ook je gymspullen meenemen, 2 tassen dus! Hoog tijd om je eens goed in te lezen in de mogelijkheden.

Back to school | Tips en aanbevelingen voor degelijke schoolfietsen waarop jouw tiener gezien wil worden

De kwaliteit van de fiets is natuurlijk uitgangspunt nummer 1 als je speciaal voor de middelbare school een nieuwe fiets voor je puber koopt. Maar jij en wij weten dat die tiener eigenlijk en vooral hip en stoer voor de dag wil komen. Daarom zetten we in deze blog de beste tips voor een goede schoolfiets op een rij en geven we voorbeelden van uiterst betrouwbare, bruikbare en ook nog eens blitse schoolfietsen. En vergeet niet helemaal verder te lezen, want aan het eind van deze blog hebben we nog een leuke actie voor je in petto, een gratis Monkey Mee t.w.v. € 31.95!

Inhoud
8 tips voor een goede schoolfiets
Top 5 schoolfietsen
Top 5 elektrische schoolfietsen
Top 3 elektrische bakfietsen voor basisschoolkinderen
Gratis Monkey Mee bij geselecteerde modellen

Back2school jeugd fietsen naar school met transportfiets en Monkey Mee

 

8 tips voor een goede schoolfiets

1. Framemaat | De fiets moet goed passen. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor het comfort. Daarover kunnen we lang en breed schrijven in deze blog, maar er is eigenlijk maar 1 beste oplossing voor de juiste framemaat. Kom bij ons langs om te testen en een fietsmeting te doen.

2. Kwaliteit boven uiterlijk | De fiets gaat door weer en wind. En waarschijnlijk beperkt het transport zich niet alleen voor school doeleinden. Vrienden wonen ineens verder weg en ook sport- en andere clubs moeten worden blijven bezocht. Veel kilometers dus! Koop daarom een kwalitatief goed merk bij een deskundige fietsenhandel. (Subjectief? Ja, natuurlijk dat ontkennen we niet. Maar ook vanuit objectief oogpunt is dit een belangrijke tip.)

3. Onderhoudsarm | Aansluitend op kwaliteit volgt onderhoud. Kies een fiets die weinig onderhoud nodig heeft. Tenzij je zoon of dochter natuurlijk ambities heeft om fietsenmaker te worden. Kies voor een dichte kettingkast, zodat water en vuil weinig kans hebben zicht te hechten aan de ketting. Kies ook het liefst niet voor een fiets met derailleur, want dan is die dichte kettingkast al geen optie meer. Naafversnellingen zijn dan een betere optie! Een hele goede optie is een fiets met een riem i.p.v. ketting. Al is dat weer een duurdere aankoop en daarom niet in onze aanbevelingen in deze blog.

4. Banden en wielen | Goede en relatief brede banden zijn wel zo handig en praktisch. Spreek ik voor mezelf, dan hebben mijn schoolfietsen (ja meerdere, in mijn tijd waren er nog niet zulke handige blogs met tips) veel te verduren gehad door niet alleen de fietspaden mee te pakken. Stoep op en af, grasveldje meepikken, de long-way home via allerlei omzwervingen. Brede banden op goede velgen voorkomen lekrijden.

5. Verlichting | De dagen worden uiteindelijk weer korter. Dus goede verlichting is een must! Een naafdynamo is de beste optie. Je merkt het nauwelijks als je trapt en zo lang de draadjes gewoon goed zijn aangesloten heb je altijd goede zichtbaarheid en goed zicht. Een minder duurzame optie is verlichting met batterijtjes en een iets betere optie dan batterijen is een lamp met oplaadbare accu.

6. Accessoires | Laadruimte is essentieel. Een bagagedrager aan de achterzijde is een minimum vereiste. Op zo’n achterdrager installeer je eenvoudig een rekje waardoor je de schooltas rechtop kunt vervoeren en vastzetten. Maar een rek aan de voorzijde is ook super handig. Daarop plaats je eenvoudig een krat of mand. Let wel op dat de fiets dan een stuurlock en een goede – liefst dubbele – standaard heeft. En vergeet de bel niet! Zeker als jouw kind net dat kind is dat Mollemalen-style naar school gaat en alle andere scholieren inhaalt.

7. Schade | Hoe goed de opvoeding ook is, die fiets gaat wat te verduren krijgen. En als het niet door eigen toedoen is, dan wel in die overvolle fietsenstalling bij school waarbij een domino-effect van vallende fietsen geen vreemd voorval is. En voor ik het vergeet, check ook van tevoren even de fietsenstallingen op bandbreedte. Anekdotetje van ondergetekende: vol gezonde spanning was mijn eerste ervaring namelijk ooit dat mijn ATB niet in de fietsenstalling paste en je wil de V.O.-carrière van je kind natuurlijk niet laten beginnen met een teleurstelling.

8. Slot | Daar hoeven we weinig woorden aan vuil te maken. Een goed slot met een extra hangslot is wel zo veilig en vertrouwd.

Voor alle tips over onderdelen en accessoires ben je bij ons aan het goede adres.

 


 

Onze 11 aanbevelingen voor een goede schoolfiets

Aansluitend op bovenstaande tips, hieronder 11 aanbevelingen voor een goede schoolfiets.  We verdelen de aanbevelingen onder in fietsen zonder ondersteuning en e-bikes.

Top 6 schoolfietsen zonder ondersteuning

1. Batavus Fonk

De Fonk is een lichte stadsfiets met unieke LED-verlichting en keurig weggewerkte kabels. Zeer geschikt als schoolfiets, maar ook capabel om langere ritten te overbruggen. De Fonk 7 scoort een 8.3 bij de Nationale Schoolfietstest van het AD. 

2. Gazelle Esprit

Met de Esprit van Gazelle heb je jarenlang plezier. Robuust, praktisch, onverwoestbaar. En met slimme verlichting en brede banden.

3. Trek District EQ

Stijlvolle en onderhoudsarme stadsfiets van Trek. Comfortabel en licht, dus ook ideaal als je niet de fiets niet alleen voor je ritjes naar school gebruikt. Met name de District EQ 1 en 2 zijn qua prijs-kwaliteit uitstekend als schoolfiets.

4. Cortina U4

Cortina staat bekend om de robuuste frames en het fraaie en hippe uiterlijk. Deze U4 is daar een goed voorbeeld van. Echt ontwikkeld en bedoeld als schoolfiets, met alle kenmerken die er bij passen.

5. Giant Attend CS

De Giant Attend CS is een sportieve en praktische fiets, waarmee je gemakkelijk de stad doorkruist. Naafversnellingen hoogwaardig lichtgewicht aluminium. En alles voor een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteit!

6. Gazelle Orange

De Gazelle Orange is een herkenbare stadsfiets met markant Gazelle uiterlijk. Een lichte, wendbare en vooral onderhoudsvriendelijke fiets voor alledaags gebruik, met Shimano Nexus versnellingsnaaf.

 


 

Top 5 elektrische schoolfietsen

1. Giant Entour E+

De Giant Entour E+ is een zeer praktische en onderhoudsarme e-bike en daarom een goed idee wanneer je langere afstanden naar school moet afleggen. De fiets is vrij licht en is uitgerust met schijfremmen en naafversnellingen. En we hebben hem al eens uitgelicht voor je!

2. Trek District+

De Trek District+ is onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk. Ideaal voor fietsen door de stad en dus ook ideaal als e-bike om naar school te gaan. Hij is er in verschillende varianten met verschillende motoren, displays en aandrijvingen.

Trek District+ elektrische stadsfiets voor dames en heren ideaal voor school

3. Cortina E-U4 Transport

Alles wat je gewend bent van de robuuste U4 transportfiets, maar dan met een extra zetje in de rug. Verkrijgbaar met onder andere Bosch Active Line of Active Line Plus motor en met 7 Shimano Nexus versnellingen.

4. Giant Triple X E+

Een trendy elektrische transportfiets die prima dienst doet als schoolfiets, wanneer je langere afstanden moet afleggen. Met o.a. pakruimte, dichte kettingkast en naafversnellingen.

5. Sparta a-Shine

Shinen zul je zeker doen op de a-Shine van Sparta! Deze allround e-bike is ideaal voor dagelijkse ritje. Wat deze E-bike comfortabel maakt is de voorvering, het stabiele rijgedrag en de sterke middenmotor.

 


 

Top 3 elektrische bakfietsen

Heb je nog kinderen op de basisschool die gebracht en gehaald moeten worden, dan is een elektrische bakfiets de perfecte oplossing. Speciaal daarom noemen we ook graag een top-3 elektrische bakfietsen om het nieuwe schooljaar goed te kunnen beginnen.

1. Carqon Cruise E2

Haal het maximale uit je gezinsleven met een Carqon Cruise elektrische bakfiets! Kwaliteit, veiligheid en comfort voor maximaal genieten. De Carqon Cruise ontving een 8,1 in de fietsentest van het AD in 2022 met louter lyrische commentaren.

Carqon Cruise E2 elektrische bakfiets, ideaal voor vervoer schoolgaande kinderen

2. Trek Fetch+

De Fetch+ is de eerste elektrische bakfiets van Trek. De Fetch+ 4 is dé vervanger voor de auto, met plek voor maximaal 5 personen, aangedreven door een Bosch middenmotor met Smart System.

Trek Fetch+ elektrische bakfiets voor ideaal voor schoolgaande kinderen

3. Batavus Fier

Vergeet de auto, kies de bakfiets! Slimme functies zoals een railsysteem, praktische accessoires en een laadvermogen van 80 kg (Fier 2) of 100 kg (Fier 3).

”Batavus Fier 2 elektrische bakfiets, ideaal om schoolgaande kinderen naar school te brengen

 


 

Back to School actie | Gratis Monkey Mee

Bij aanschaf van één van de geselecteerde modellen (m.u.v. de bakfietsen) krijg je een gratis Monkey Mee geleverd en gemonteerd! De naam Monkey Mee is misschien niet direct bekend, maar het is een rekje waar de grote schooltas op gezet kan worden. Met de sterke spanriem die je kunt aansnoeren zit de tas vast op het rekje en hoeft de schooltas niet op de rug.

Actieperiode 4 augustus t/m 15 september.

 

 


 

Monkey Mee?>

Monkey Mee

Ontvang je tot en met vrijdag 15 september 2023 een gratis Monkey Mee bij de modellen uit de blog (m.u.v. de bakfietsen)

Plan een afspraak in